Workation WhereverWorks logo
contact

Workations bevorderen het mentale welzijn van professionals

Janwillem de Kwaasteniet
20 januari 2022

Als de bergen niet naar de werkplek komen, dan komt de werkplek naar de bergen

Door de toenemende digitalisering leven we allemaal een grotendeels zittend bestaan. We spenderen het grootste deel van onze dag werkend achter onze computers, we kijken tv, en scrollen door timelines op onze smartphones. We trekken er nauwelijks op uit, we hebben er vaak gewoon niet genoeg tijd voor. Velen van ons hebben een gebalanceerde lifestyle, maar realiseren niet hoe beperkt de tijd die we doorbrengen in de natuur eigenlijk is. Een verandering van omgeving naar een fijn land, met een mooie natuur en andere cultuur doet wonderen voor ons mentale welzijn en productiviteit.

Digital nomad lifestyle

Jaloersmakende schilderachtige landschappen als kantoor

Tot 2019 werd het beeld van iemand die op zijn laptop zat te werken met een jaloersmakend schilderachtig landschap op de achtergrond vaak exclusief geassocieerd met een digital nomad lifestyle. Maar nadat we met zijn allen lockdowns hebben doorstaan en bedrijfsbrede transities hebben doorgemaakt naar het nieuwe op afstand werken in 2020 en 2021, hebben veel bedrijven nu het nieuwe op afstand werken geïntegreerd in hun beleid. Lockdowns hebben bedrijven doen realiseren dat elektriciteit en high-speed internet de enige tools zijn om werknemers overal te kunnen laten werken.  En dit geldt ook voor zelfstandige professionals.

 


Ook als werknemer op workation

Inspiratie en motivatie voor professionals

Dit betekent niet dat werknemers allemaal op zichzelf thuis blijven werken zonder sociale contacten. Nee, het betekent dat werknemers de mogelijkheid krijgen om vaker flexibel en op afstand te kunnen werken en er even uit te gaan. Een workation is goed voor het mentale welzijn, houd je scherp en happy en voorkomt stress. Een verandering van de dagelijkse omgeving leidt tot nieuwe inspiratie en motivatie en geeft werknemers en zelfstandige professionals de kans om zaken vanuit een fris perspectief te bekijken.


Workation = "Working while on vacation"

Een combinatie tussen werk en recreatie

Een workation is precies zoals het klinkt, “working while on vacation.” Het is een combinatie tussen werk en recreatie. E-mails verzenden terwijl je in het zonnetje zit, targets halen vanuit de natuur. Een workation is een vakantie waarbij je op afstand kunt werken met geïntegreerde elementen van recreatie die ervoor zorgen dat je tot rust komt, relaxed, en productiever bent. In essentie is een workation een onderbreking van jouw gewone werkplaats en dagelijks woon-werkverkeer, maar niet van je werk zelf. Denk aan: “werk weg van werk”.

Een workation is ontworpen als een tijdelijke trip en niet als een gehele nieuwe lifestyle. Een workation vraagt dan ook om een kleinere toewijding van werkgevers dan het volledig op afstand werken. Werknemers kiezen een bestemming naar wens uit en verblijven hier een periode naar wens, maar niet korter dan twee weken, om de balans tussen lichaam en geest te herstellen en fris en opgeladen terug te keren. Dit biedt ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld de koude maanden door te brengen in een warmere omgeving en zo te ontsnappen aan de Hollandse winterdip.

Met de opkomst van video calls, online projectmanagement en online berichtendiensten bieden bedrijven workations aan om burn-outs onder hun personeel te voorkomen, het welzijn en de productiviteit van hun werknemers te bevorderen en om het meeste te halen uit de flexibiliteit die het op afstand werken te bieden heeft.

Professionals stoppen elke dag veel tijd, energie en focus in hun werk. Door het aanbieden van workations tonen werkgevers hun werknemers dat zij het welzijn van hen hoog in het vaandel hebben staan. Bedrijven die hun werknemers meer controle bieden over waar, wanneer en hoe zij werken door het aanbieden van workations ondersteunen het welzijn van werknemers, dragen bij aan team-building en verhogen de productiviteit.


Win een workation

Win een workation

Laat je e-mailadres achter en win een workation