Workation WhereverWorks logo
contact

Alles over workations

Lees hier de meest voorkomende vragen over workations. 

Wat is een workation?

Wat is een workation?

Workation - een combinatie van werk en vakantie

Workations zijn reizen voor iedereen die locatieonafhankelijk is- of wilt zijn. Voor kort waren dit de ondernemers, sinds de corona pandemie is de doelgroep flink toegenomen en zou meer dan de helft van Nederland locatieonafhankelijk zijn. Het doel van een workation: (samen)werken, netwerken en inspireren in een andere cultuur en omgeving. De term ‘workation’ is nog niet vastgelegd door de Dikke van Dale, maar als deze term wel in de Dikke van Dale komt, zal de uitleg zoiets zijn als: 'reizen in combinatie met persoonlijke en zakelijke ontwikkeling'.

Waarom op workation?

Waarom op workation?

Waarom een workation goed voor je is

Hoewel werken op vakantie vroeger uit den boze was, ontdekken steeds meer werknemers en werkgevers de voordelen van deze bijzondere combinatie. Een werkvakantie kan je productiviteit en werkgeluk verhogen.Het werkt motiverend om uit je vaste omgeving te stappen en nieuwe inzichten op te doen. Niet alleen kan het heel bevorderlijk zijn om bijvoorbeeld op het strand te werken of een hutje op de hei, ook een inspirerende tribe om je heen met dezelfde mindset inspireert, nodigt uit en motiveert.En de communicatie met het ‘thuisfront’ dan? Online werken via videoconferencing, digitale whiteboards en het digitaal ondertekenen en uitwisselen van documenten zijn inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden, dus absoluut geen reden om niet op workation te gaan.

Het nieuwe werken

Het nieuwe werken

Met z’n allen op kantoor zitten is niet meer van deze tijd

Bedrijven zijn begonnen met kantoorruimtes te verkleinen of definitief te sluiten nu is gebleken dat het thuiswerken ook daadwerkelijk werkt. Het vraagt veel van de flexibiliteit van de werknemer, maar werkgevers besparen op deze manier wel een hoop kosten.Dit nieuwe vrijgekomen budget kan worden aangeboden om werknemers de mogelijkheid te bieden om op een passende ‘workation’ te gaan ter compensatie. Blije werknemers zijn blije werkgevers.

Waarom op vakantie met Whereverworks?

Waarom op vakantie met Whereverworks?

We brengen professionals bij elkaar op bijzondere plekken

WhereverWorks is een workation reisbureau die professionals bij elkaar brengt op bijzondere plekken. Vier weken lang samen werken en leven creëert vriendschappen, een nieuw netwerk, groei, inspireert en prikkelt alle zintuigen.

Is een workation aftrekbaar

Is een workation aftrekbaar

Kosten workation / werkvakantie aftrekken. Kan dat?

Of een workation al dan niet zakelijk aftrekbaar is, is volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie. De belastingdienst zal bijvoorbeeld kijken naar het soort werk dat je doet en de inhoud van het programma. Ook is het belangrijk hoeveel kosten je al hebt gemaakt in een jaar. Aan de hand van deze variabelen wordt er een besluit genomen.Vaak wordt een georganiseerde workation gezien als studiereis. Dit valt in dezelfde categorie als representatie (kosten van recepties en relatiegeschenken), congressen en seminars. Ook reis- en verblijfskosten vallen hierbinnen. Hier valt WhereverWorks dus ook onder. Voor deze soort kosten geldt een drempel van 4.700 euro.Als ondernemer kun je er ook voor kiezen om voor de inkomstenbelasting 80% van de totale kosten af te trekken in je aangifte. Let hierbij wel op dat je voor de reis- en verblijfskosten maximaal 1.500 euro mag aftrekken. Overleg altijd eerst met je accountant wat voor jou de mogelijkheden hierin zijn.

Workation Spanje

Workation Spanje

Voordelen van een workation in Spanje

Spanje is een heerlijke land voor een workation. Je bent met het vliegtuig binnen 2,5 uur in bijvoorbeeld Valencia en de ticketprijzen zijn ook niet torenhoog. De zon schijnt bijna het hele jaar door, de zee is kraakhelder en op elke hoek van de straat kun je heerlijk eten en drinken. Denk aan de paella van Valencia, de zeevruchten in Catalonië en de churros in Madrid. Een workation in Spanje is een gegarandeerd succesverhaal voor de liefhebber van lekker eten en drinken in de zon.Spanje kent ook prachtige eilanden die de laatste jaren steeds meer in trek zijn bij freelancers, ondernemers en watersporters, denk aan: Mallorca, Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria en natuurlijk Ibiza. Geniet met mede-ondernemers van het heerlijke Spaanse leven, het stelt zeker niet teleur!

Workation Portugal

Workation Portugal

Voordelen van een workation in Portugal

Portugal is niet voor niets geliefd bij velen; de veelzijdigheid van het land is eindeloos. Ben je meer een stadsmens dan zit je helemaal goed in de prachtige steden zoals Lissabon met haar idyllische trams, heuvels en schilderachtige straatjes. Meer opzoek naar een combinatie van ruige natuur en activiteiten? In de Algarve kun je prachtig hiken, (kite)surfen, yoga beoefenen en nog veel meer!De Algarve beslaat de gehele breedte van het zuidelijkste stuk Portugal. Hoewel de Algarve de populairste vakantiebestemming binnen Portugal is, is nog niet de gehele regio opgeslokt door het massatoerisme en zijn er zeker landinwaarts nog vrij veel authentieke dorpen en gehuchten te vinden. Dit maakt het voor veel expats en ondernemers ook erg aantrekkelijk om hier een tijd te wonen en werken. Dit maakt de ‘vibe’ in dit deel van Portugal erg aangenaam.

Workation Italië

Workation Italië

Voordelen van een workation in Italië

Denk aan een Italiaanse bruiloft, maar dan zonder bruiloft. Italië is romantisch met haar olijfbomen, wijnvelden, haar taal, haar mensen, eten, geschiedenis, cultuur … What’s not to like. Werken en vakantie vieren in Italië klinkt best wel als een goed huwelijk, toch?Dit bijzondere land barst van de cultuur, prachtige natuur en schitterende kustlijn. Het leven in italië is eigenlijk altijd nog net iets mooier. Beeld jezelf eens in: wakker worden in de natuur met een heerlijke verse cappuccino en tijdens je pauze slenter door verlaten straatjes in een klein dorpje op zoek naar de beste pizza. Elke dag is hier weer anders, maar elke dag is hier genieten!

Workation Griekenland

Workation Griekenland

Voordelen van een workation in Griekenland

Griekenland langzaam aan het veranderen in een topbestemming voor ondernemers en digital nomads. Griekenland heeft binnen de EU de laagste kosten aan levensonderhoud en biedt de perfecte combinatie van zee, bergen, steden, eilanden en kleine dorpjes. Het goede nieuws is ook dat je niet uren in het vliegtuig hoeft te zitten.Griekenland biedt tientallen tot honderden gevarieerde eilanden met hun pittoreske dorpjes, gezellige haventjes en blauwe zeewater. Denk bijvoorbeeld aan Kreta, Lefkas, Kefalonia en Samos. In Athene, de hoofdstad vind je de schatten uit de Griekse oudheid, een relaxte levensstijl en heel veel Ouzo. Do we need to say more?

Workation Oostenrijk

Workation Oostenrijk

Voordelen van een workation in Oostenrijk

In je pauze skieen of snowboarden? En op vrijdag après werk? Kan gewoon! Ook in de zomer is Oostenrijk natuurlijk prachtig met haar bergen en ruige landschap.Wij geloven dat de frisse berglucht, de knalgroen weides en besneeuwde bergtoppen wel degelijk goed zijn voor je mentale en fysieke toestand. Werken en fun gaan hier perfect hand in hand. Ain’t no mountain high enough!

Workation Nederland

Workation Nederland

Voordelen van een workation in Nederland

We kunnen er sinds corona geen genoeg meer van krijgen, staycations! We ontdekte dat we het land eigenlijk niet uit hoeven voor mooie natuur en een andere omgeving. Maak in je lunchpauze heerlijke wandelingen in bijvoorbeeld Drenthe, de Veluwe, Utrechtse heuvelrug Brabant. Werken en genieten tegelijkertijd en je bent er zo. Weinig gedoe en geregel maar je bent er wel even lekker uit.

Workation Ierland

Workation Ierland

Voordelen van een workation in Ierland

Bij een workation denk je misschien niet direct aan Ierland, maar eerder aan een zon, zee, strand- locatie. Steeds vaker kiezen we toch ook voor prachtige natuur, rust en op steenworp afstand een bruisende stad wanneer we daar zin in hebben. De stad Cork is de perfecte uitvalsbasis voor iedereen die zowel rust, ruimte en natuur wilt, maar ook een bruisende stad met heel veel lokale pubs vanwaar je achterstevoren weer richting je tijdelijke ‘huis’ kan.Cork is een levendige Universiteitsstad ten zuiden van de Ierse Republiek. De stad is verbonden met de zee door haar haven en ken ook een lange geschiedenis die terug is te zien in haar straten en historische gebouwen. Genoeg te ontdekken dus!

Workation Schotland

Workation Schotland

Voordelen van een workation in Schotland

Het klompen en kaas imago van Nederland verbleekt bijna bij het imago van Schotland: mannen in kilts, whisky, het monster van Loch Ness, doedelzakken en haggis. Hoewel dit natuurlijk allemaal typisch Schots is, heeft Schotland natuurlijk nog zoveel meer te bieden. Wij lopen ook niet allemaal op klompen, toch? Schotland behoort tot het Verenigd Koninkrijk en is een landsdeel met een eigen parlement binnen het Verenigd Koninkrijk.Schotland heeft prachtige natuur en historische bezienswaardigheden. De bewolkte luchten die over de heuvels razen maken het landschap eigenlijk alleen maar mooier. Leuk feitje: Verschillende scenes uit Harry Potter en James bond zijn in Schotland opgenomen.Voor wie niet vies is voor veranderlijk weer, maar wel erg geniet van het outdoor leven, rijke geschiedenis en whisky - ziet hier zeker op z’n plek.

WhereverWorks kiest voor een persoonlijke en openhartige benadering

We Work

We Grow

We Play

Join our tribe
Win een workation

Win een workation

Laat je e-mailadres achter en win een workation