Eigenlijk slaat het nieuwe ‘thuiswerken’ de plank mis, het gaat juist om de vrijheid om te kunnen werken waar we persoonlijk het meest productief zijn. Het hele punt van thuiswerken is de flexibiliteit die het je geeft om overal te kunnen werken. Dit biedt de mogelijkheid om ons los te maken uit onze drukke werkschema’s en de daarmee gepaarde stress. Flexibiliteit betekent juist dat we onze planning en onze locatie kunnen aanpassen op het soort kenniswerk dat we gedaan moeten krijgen.
Dit betekent niet dat werknemers elkaar nooit meer face to face zullen zien, maar wel dat het 9 tot 5 maandag tot en met vrijdag businessmodel eentje is voor in de geschiedenisboeken. Werkgevers hebben tijdens de coronacrisis snel genoeg geleerd dat werknemers productief kunnen werken, óók als ze niet allemaal samen in hetzelfde gebouw zitten. Nu de geest van het flexibel werken eenmaal uit de fles is, wordt het moeilijk om deze er weer in te krijgen.
Op afstand werken is niet enkel goed voor werknemers – het biedt ook veel voordelen voor bedrijven. Werkgevers beginnen op afstand werken te zien als een belangrijk voordeel om nieuw personeel te werven, toptalent vast te houden en competitief te blijven.
De mogelijkheid voor werkgevers om hun teams het vertrouwen te geven om buiten kantoor te werken, kan de productiviteit meer dan ooit tevoren verhogen. Data toont aan dat als werknemers de mogelijkheid hebben om extra koffiepauzes, reistijd en andere afleidingen die de focus op werk doen afnemen over kunnen slaan, hun productiviteit hoogtij viert. Uit een tweejarig onderzoek van Stanford University naar de productiviteit bij 500 werknemers die werden verdeeld in een groep werknemers die op afstand werkten en een ‘traditionele’ werknemers groep, is gebleken dat de flexibele groep werknemers meer werk gedaan kreeg, minder ziektedagen opnam en er een daling van 50% was in het personeelsverloop ten opzichte van de groep ‘traditionele’ werknemers.
Daarnaast, ongeacht over wat voor bedrijf we het hebben, zijn het de mensen binnen je bedrijf die het succes ervan maken of breken. Wie anders dan jouw werknemers creëren een toekomst voor je business? Precies daarom is het vermogen om toptalent te werven en vast te houden een belangrijk onderscheidend kenmerk in het hedendaagse competitieve bedrijfsleven. Het aanbieden van op afstand werken kan hier een positieve rol bij spelen, omdat dit een gevoel van persoonlijke erkenning tussen werkgever en werknemer creëert. Het is zelfs gebleken dat 35% van de werknemers van baan zou veranderen als zij de optie aangeboden krijgen om flexibel op afstand te kunnen werken. Bedrijven die de optie om full- of parttime op afstand werken aanbieden, maken het verschil voor een geschikte kandidaat die de volgende carrière stap wil zetten.
Bedrijven zullen niet per se kosten besparen door hun werknemers de optie te bieden om geregeld op afstand te werken. Wat ooit een groot kantoor was, wordt nu teruggebracht naar een handvol kleinere locaties, met reis en maaltijd budgetten die eventuele besparingen op kantoorruimte compenseren. Deze nieuwe flexibiliteit op de werkplek draait dan ook niet om kostenbesparing, noch lange-termijn sociaal contact beperken. Uiteindelijk is het een investering in het welzijn van je werknemers, hun productiviteit en dus ook jouw winst.
Het nieuwe op afstand werken is niet slechts een trend, het concept om flexibel te kunnen werken waar dan ook, wanneer dan ook, is het nieuwe werken van de toekomst. De technologie wordt steeds geavanceerder om ons virtueel dichter dan ooit bij elkaar te brengen. Het zal doorgaan om werknemers en bedrijven te verbinden tussen verschillende tijdszones en landen. Werknemers mogen dan straks niet meer allemaal bij elkaar werken in één ruimte, maar werken kan juist nog effectiever worden dan in het traditionele werkmodel. Het wordt tijd voor bedrijven, werkgevers en werknemers om het nieuwe werken te omarmen en om de voordelen van het op afstand werken te overwegen.